Северен поток - 2 е частен проект. Европейската комисия и ЕС не

...
Северен поток - 2 е частен проект. Европейската комисия и ЕС не
Коментари Харесай

Борел: Еврокомисията и ЕС не могат да забранят Северен поток - 2

" Северен поток - 2 " е частен проект. Европейската комисия и Европейски Съюз не могат категорично да го забранят, в случай че той е издигнат по европейските правила, умозаключение за което би трябвало да дадат регулаторите. " Това е споделил висшият представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел след среща  с министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли. Заедно с това той е подчертал, че е " невероятно да си показа ", че планът ще бъде пуснат в употреба, при положение на ескалация на военната обстановка в Украйна.

" Северен поток - 2 " е частен инвестиционен проект, като измежду инвесторите са и европейски компании. Газопроводът е приключен и чака утвърждение от регулаторите - немският и европейският, които ще дефинират, може ли този инфраструктурен проект да работи в системата за доставки на газ в Европейски Съюз ", е отбелязал шефът на европейската дипломация. " Институциите на Европейски Съюз не могат да забранят строителството на инфраструктура, която е в сходство с разпоредбите ".

" Разбира се, " Северен поток - 2 " е свързан с военната обстановка в Украйна, това е явно. Не можете да си визиите, нали, че ние се готвим на наложим  наказания, от една страна, при положение на експанзия, а от друга - ще откриваме инфраструктура. Но в случай че всичко мине добре, реализира се деескалация и нищо не се случи, то тогава този въпрос е единствено в ръцете на регулаторите ", е споделил Борел.

За да стартират доставките на природен газ по " Северен поток - 2 ", той би трябвало да бъде сертифициран от европейска страна, а от 16 ноември този развой е спрян. Причината е, че операторът на плана - компанията Nord Stream 2 AG, чиято щаб квартира е в Швейцария, би трябвало да записва в Германия дъщерно сдружение.

Самата сертификация стартира на 8 септември 2021 година и трябваше да отнеме четири месеца, т.е. да приключи не по-късно от 8 януари 2022 година. Според немския регулатор - Федералната мрежова организация на Германия, продължителността на самите сертификационни процедури няма да отнеме повече от  предписаните четири месеца, само че в този период не влиза прекъсването, обвързвано с регистрацията на дъщерното сдружение в Германия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР